söndag 28 januari 2018

Recept: Kycklingfärs med linser

Idag tänkte jag bjuda på ett busenkelt recept som passar bra när man vill äta lite hälsosammare och renare mat.
Receptet innehåller bra med protein men väldigt lite fett och kolhydrater och går att använda som bas och sedan göra sin egen twist.


Kycklingbiffar med Linser, morot och paprika

800 g Kycklingfärs
0,5 dl Sweet chilisås
140 g morot, finriven
80 g paprika, tärnad (röd)
1 pkt (290 g) kokta röda linser
0,5 dl vatten
1 ägg
1,5 tsk örtsalt (varierar beroende på sort)
1-2 msk timjan
1-2 msk paprikapulver
Svartpeppar
färska eller torkade örter

Riv morot och tärna paprika. Tillsätt ett ägg och blanda.
Mixa linserna med vatten grovt och blanda ner i grönsakerna.
Krydda smeten, blanda om och tillsätt sedan köttet.
Provstek en liten biff i panna eller micro. Smaka av. Tillsätt kryddor enligt smak.
Klicka ut på bakplåt och grädda i ugn ca 15 minuter på 180 grader.


Fördelen med att tillreda biffar och köttbullar i ugnen är att man inte behöver något extra fett för stekningen, vilket man annars använder i stekpannan.
Självklart tycker en del kanske att det blir godare stekyta, men jag gör alltid biffar i ugnen.

När man använder sweet chili sås får man en mera asiatisk smak på biffarna. Vill man ha dem ännu hälsosammare så kan det lämnas bort eller bytas ut till vanlig chili för lite hetta om så önskas. Då minskar även lite socker som annars finns i chilisåsen.

Jag kan rekommendera att ösa på med örter!
Färska eller torkade ingen skillnad. Jag kände att jag saknade smaken av örter, så det kommer jag själv öka på nästa gång jag gör dessa biffar.


Passar väldigt bra att servera med gräddfil och sallad, ris eller nudlar.


Så här gjorde jag:

Har du problem att se filmen?
Klicka här för att se klippet på youtube.
På min youtube hittar du alla mina klipp.

En fräsch sallad som passar som tillbehör till det mesta är coleslaw.
Men istället för majonnäs som är fett så kan man göra den lättare och fräschare. När jag gjorde min råkade det vara en gräddfil med 12 % fett vi hade i kylen, men man kan ju använda 6 % om man vill ha ännu fettfattigare. Smaken ändrar inte så mycket.


Coleslaw på äpple, isbergssallad och fänkål

100 g äpple (grönt)
50 g isbergssallad
40 g fänkål
50 g gräddfil
(2-3 g) Pressad lime
Salt (örtsalt)
Svartpeppar

Blanda gräddfilen med kryddor och limesaft. Strimla grönsakerna och blanda om. Smaka av för passande syra, sälta och peppar. God att toppa med exempelvis pumpafrön (ej inräknade i näringstabellen). Ifall man vill kan isbergssalladen eller fänkålen bytas ut till kål eller blomkål, för att få variation.


Hoppas ni vågar testa recepten.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen