måndag 13 juli 2015

Det rosa i entrérabatten

Dags att presentera den tredje färgen i entrérabatten, rosa.
(Länkar till de två tidigare hittas på slutet)

1. Akleja, Aquilegia
En tvåfärgad akleja i en ljus och en mörk nyans av rosa. Den har dykt upp här av sig själv, så jag har ingen aning om vad den heter.



2. Liten såpnejlika, Saponaria oxymoides
En lågväxande och rikblommande kantväxt som även passar för stenparti. Den slänger själv fram nya plantor och kan hittas lite här och var både i och utanför blomrabatten. Gillar den starkt och flyttar på det som kommer på fel plats. Oftast passar den naturligt in där den slår rot, åtminstone hos mig.

Liten såpnejlika, Saponaria oxymoides

3. Astrania major 'Lars' 

I rabatten finns fyra olika varianter av stjärnflocka, 'Lars' är den mörkaste av dem. Sedan finns det vanliga ljusa/vita som bara drar lite på ljuslila/rosa i mitten. Har några som liknar varandra mycket, de är köpta i samband med en öppen trädgård som hade plantförsäljning. Bladen till den sista visade jag i inlägget om vita blommor i rabatten. Det är den brokiga 'Sunningdale variegata' som har ljus, nästan vita, blommor.

Stjärnflocka, Astrantia major 'Lars'
Stjärnflocka, Astrantia major (har inget sortnamn på denna)

 4. Allium ostrowskianum
Här är ett bra exempel på resultatet när man testar en ny lökväxt i en blomrabatt fylld med perenner.
Hade tänkt mig att den skulle blomma lite tidigare, men nu står den där och kämpar för att synas! Gillar den ändå och det stör mig egentligen inte att den är lite i skym undan. Man ser den när man går nära, och allt ska ju inte stå pråligt längst fram.



Allium ostrowskianum

Det var tre inlägg om tre färger som blommar precis nu i entrérabatten.
Här hittas inläggen om vitt och blått.

Flera perenner och lökar har redan gjort sitt, och snart inleds blomningen för många fler växter. Cykeln i trädgården, där växterna avbyter varandra och ger plats för nya blomningar!



Kitty

1 kommentar:

Malin sa...

Har också stjärnflockan både ljusa och mörka . Gillar dem skarpt,men den ljusa har drabbats av bladrost. Något tips vad man ska göra?
Blommen tycks inte ta nån skada och är hur fina som helst, men bladen
är ingen fröjd.. / Malin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen