söndag 31 augusti 2014

När rensning blev restaurering...

Entrérabatten har jag skrivit om här tidigare. (Kolla här)
Jag är inte riktigt nöjd med övergången mellan blomningarna, det är något som saknas.
Dessutom börjar den bli ganska stökig och igenväxt!

Började på att rensa ur det yttersta hörnet redan på försommaren, men det lämnade halvfärdigt...
Jag har murklockan som växer in i allt, så enklast är att helt gräva upp växterna, rensa ur deras rötter och finkamma jorden på rötter. Sedan jordförbättra och plantera tillbaka de nydelande plantorna.

6.8.2014

4.8.2014
2.8.2014
I onsdags efter jobbet tog jag tag i saken igen och på torsdag gick jag helt bananas och grävde upp nästan ALLA plantor i ena delen av blomabatten!! Det är farligt att ha ledig dag! ;)


Men hur roligt är det inte att ha en nyrensad rabatt, påfylld med jord som en tom canvas, redo att färgsättas??!!

28.8.2014
Jag hade allt för mycket Funkia i blomrabatten och de har vuxit sig så stora att rötterna tar för mycket av växterna runtom.
Tog bort den stora helgröna och Francee (som har vit kant). 

De två små funkiorna som planterades ute på hörnet för många år sedan hade fått stora rötter och nu var det dags att ge utrymme för den vackra vita echinacean som höll på att kvävas av funkian! Den andra hostan fick stå kvar. Den har jag köpt under namnet Great expectations', men det ser man tydlig att inte stämmer. eventuellt kan det vara en 'Robert frost' eller liknande..



Nu har jag planterat fyra nya plantor av den vita rudbeckian för att bilda en större grupp.


Perennerna som fanns här tidigare blev delade till mindre plantor och de flesta sorter fick komma tillbaka till samma blomrabatt, men på en ny plats. För att tillföra något nytt som kunde lyfta upp blomrabatten under lite olika säsonger så köpte jag även några nya växter.

I kanten planterades tre Heucherella 'Solar eclipse', Klockvippa. Den blir även framträndande tidigt på våren då den kommer upp med sina ljusgröna blad som senare under säsongen mörknar för att endast lämna grönt i kanten. 
(De två bilderna nedan visar förändringen från tre månader tillbaka då plantorna köptes)

Klockvippa, Heucherella 'Solar eclipse'  28.8.2014
Heucherella 'Solar eclips' 28.5.2014 i vårfärger.
Den andra växten som planterades en grupp av heter Axveronika, Veronica spicata 'Rotfuchs'. Den kommer inte att tillföra något på våren, men senare under sommaren blommar den med sina rosa spiror och tillför på så sätt en annan form till rabatten.

Axveronika, Veronica spicata 'Rotfuchs'
Ville även tillföra en ljus blomning i juni och valde därför Trädgårdssmörboll, Trollius x cultorum 'Cheddar', som har gräddvita runda blommor. Den hamnade ganska långt in i rabatten (intill mina trampstenar), eftersom den får rätt höga blommor i början av sommaren när övriga perenner ännu är små. Sedan när den har gjort sitt så får den stå där bakom som grönutfyllnad och låta de senare perennerna ta över. Samidigt är bladverket inte så stort, så jag kan lätt stiga över den när jag ska stå på mina stenar inne i rabatten. 


Redan tidigare i sommar köpte jag hem en jumboplanta av Krypblågull. Den kommer upp tidig på våren och blommar med ljusa blå-lila små blommor från juni. Bladen är grön-vit brokiga och kommer därför att skilja ur från de närväxande gröna perennerna och ljusa upp. 
Min tanke är att den ska bli ett ljust blickfång på försommaren och sedan glädja oss resten av säsongen med sin vackra närvaro!

Krypblågull, Polemonium reptans 'Stairway to heaven'
Flyttade även en Mattnäva dit som ska få pryda kanten med sina små rosa blommor under hela sommaren! Gillar den växten eftersom den har ett tätt kuddliknande växtsätt och blommar rikligt ända tills frosten kommer.
(Bilden nedan är tagen från rabatten nära ros-äppelhörnet)


När jag grävde upp mina dvärgirisar så följde ganska mycket av mina blå pärlhyacint lökar med. har försökt leta reda på dem i jordklumparna och återfört dem i rabatten. Jag har även plockat ut några påsar med blomlökar på jobbet som ska få följa med mig hem nu när jag äntligen grävt klart. Det blir lite olika Allium och Tulpaner som ska grupperas mellan perennerna. 
Lökar är ett trevligt sätt att liva upp rabatten om våren. 
Tyvärr tycker jag att dagens förädlade tulpaner inte orkar komma upp ordentligt mer än 1-3 år. 
Allium däremot kan komma upp i flera år och skänka lycka till gårdsägarna och alla deras besökare! :)

Har en före efter bild nedan, även om det inte syns så bra på långt håll från den vinkeln. I alla fall är det uppsnyggat, urrensat och tillfört lite nytt. 
Tydligare från andra sidan sett ser ni på bilderna 3, 4, 5 och 8.

Det som är lite synd bara, som jag måste fixa till ännu, är att när jag var klar så konstatrade jag att gruppen med de gräddvita liljorna 'Navona' som stått längst till vänster glömde jag att plantera tillbaka efter att jag separerat lökarna... Uteblir den gruppen så tappar nog rabatten sin balans under blomningstiden. (Liljornas blomning syns tydligt på "före-bilden", men på den senare är de redan utblommade)


Ska bli väldigt intressant att se hur resultatet blev, men det visar sig först nästa år!


Kitty

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen